استان کردستان از استانهای غربی ایران است که آثار تاریخی و جاذبههای طبیعی بی نظیری دارد. با راهنمای سفر به کردستان همراه قدس گشت باشید.
کردستان سرزمین زیباییهای طبیعی و تاریخی است.
کردستان سرزمین آوا و رنگ است، به شما پیشنهاد می کنیم سفر به کردستان را از دست ندهید.
برای اطلاع از قیمت تور کردستان و کرمانشاه قدس گشت بر روی لینک زیر کلیک نمایید.
استان کردستان در غرب کشور قرار دارد و با استانهای آذربایجان غربی،زنجان، همدان و کرمانشاه همسایه می باشد. این استان از سمت غرب همجوار کشور عراق و استان کردنشین سلیمانیه است. استان کردستان منطقهای کوهستانی با دشتهای مرتفع و درههای پهن می باشد. سرزمین کردستان دارای جاذبه های طبیعی و تاریخی بسیاری است و به دلیل دارا بودن طبیعت منحصر به فرد و بکر مقصد مناسبی برای گردشگران به شمار می رود.
به دلیل جاذبههای فرهنگی مثل زبان، موسیقی، رقص، جشنها و صنایع دستی متنوع و زیبا به کردستان دیار فرهنگ و هنر میگویند.
برای سفر به کردستان دو راه زمینی و هوایی وجود دارد. فرودگاه سنندج در جنوب این شهر و در جادهی کامیاران واقع شده است و از اکثر شهرهای بزرگ برای سنندج اتوبوس وجود دارد. سنندج دارای دو ترمینال است: ترمینال اصلی شهر که در شرق واقع شده و برای بیشتر شهرها اتوبوس دارد و ترمینال شمالی که به ترمینال سقز معروف است.
بهترین گزینه برای سفر زمینی به کردستان، مسیر آزادراه قزوین به سمت زنجان و همدان می باشد. در دوراهی که شما را به دو شهر کرمانشاه و همدان میرساند، مسیر کرمانشاه را انتخاب کنید. پس از عبور از کامیاران (اگر قصد بازگشت از همین راه را ندارید، حتما در مسیر رفت از کامیاران دیدن کنید) به سنندج میرسید. مسیر تهران به سنندج ۵۱۲ کیلومتر است وحدودا 5 تا 6 ساعت طول میکشد. برای سفر از سایر شهرها نیز از سمت شرق از مسیر زنجان-بیجار، از سمت همدان از مسیر همدان-قروه ، از سمت شمال (آذربایجان غربی) از مسیر تکاب-بیجار، بوکان-سقز و سردشت-بانه و از سمت جنوب از مسیر کرمانشاه-باختران به کردستان خواهید رسید.
اقلیم کردستان متأثر از تودههای هوای گرم و مرطوب مدیترانهای است که این تودهها موجب بارندگیهایی در بهار و ریزش برف در زمستانها شده است. این تودههای هوایی که از اقیانوس اطلس و دریای مدیترانه با برخورد به ارتفاعات زاگرس بخش قابل توجهی از رطوبت را بصورت بارشهای پراکنده برف و باران در این منطقه نشان میدهند. بیشترین میزان بارندگی مربوط به شهرهای مریوان و بانه و کمترین میزان بارندگی در قسمت مرکزی استان یعنی سنندج می باشد. نفوذ تودههای مرطوب زمستانی و بهاری درمریوان و دریاچه زریوار تأثیر فراوانی در مرطوب و معتدل شدن هوای این ناحیه دارد. میزان رطوبت و بارش مناسب باعث ایجاد جنگلهای انبوه بلوط و گونههای مختلف درختان جنگلی شده است. درغرب استان میزان بارشها بیشتراز سایر نقاط است. فصل تابستان کمترین بارشها را دارد. هوای استان در تابستان گرم و زمستان آن سرد میباشد. کردستان به دلیل اب وهوای منحصر به فردش پتانسیل بالایی برای جذب گردشگر دارد.
اگر اهل سفرهای زمستانی نیستید، بهترین زمان برای سفر به کردستان از اواسط اردیبهشت تا اواسط مهر است. برای گردشگران علاقهمند به طبیعت بارانی هم، به علت بارندگی زیاد و سرسبزی منطقه، بهترین زمان فرودین و اردیبهشت است. طرفداران اسکی و برف هم بهتر است در فصل زمستان به این استان سفر کنند.
اغلب کسانی که به این کردستان سفر میکنند از کبابهای لذیذ آن بسیار تعریف میکنند. اما کردستان غذاهای محلی نیز دارد که چندان مشهور نیستند مثل آش کشک، آش عدس بلغور، آش دانه کولانه، آش هالاو و شلکینه که آخری مخصوص مهمانیهای دسته جمعی است و در فصل بهار پخته میشود، این غذاها متاسفانه به سادگی در رستورانهای استان پیدا نمیشود. از رستورانهای خوب شهر سنندج میتوان به رستوران جهاننما در خیابان طالقانی ، رستوران شیدا در خیابان شهید تعریف ، رستوران خانسالار در خیابان پاسداران و رستوران ایتالیایی دایان اشاره کرد. در شهر مریوان هم رستورانهای «ژ مه ن» و «مم و زین» رستورانهای خوبی هستند. اگر به زریوار هم سفر میکنید حتما از ماهیهایی که کنار دریاچه صید و طبخ میشوند نوش جان کنید.
سوغات کردستان را میتوان به دودستهی محصولات کشاورزی و صنایعدستی تقسیم کرد که البته صنایعدستی کردستان سهم بیشتری در سوغات این استان دارند؛ اما از تمام سوغات کردستان که بگذریم سقز چیز دیگری است.
آدامس سقز یکی از معروفترین سوغاتی های کردستان می باشد شاید با خودتان بگویید چرا باید آدامس سوغات این دیار باشد؟ این آدامس با سایر آدامسهایی که در مغازهها میبینید فرق زیادی دارد. اهالی کردستان همگی بهخوبی با گیاه سقز آشنایی دارند چراکه اغلب درختان سقز در کشور، تنها در مناطق کوهستانی این استان و چند استان همجوارش میرویند. درخت پستهی وحشی یا بنه درختی است که بهوفور در مناطق کوهستانی کردستان رشد می کند این درخت از خود مادهای صمغی یا رزینی ترشح میکند که در زبان فارسی به آن سقز میگویند. این مادهی گیاهی علاوه بر اینکه خواص دارویی زیادی دارد به عنوان آدامس طبیعی نیز به فروش میرسد. اگر قصد داشتید برای دوستان و آشنایان خود سقز کردستان را سوغات ببرید حواستان باشد بستهبندیهایی را تهیه کنید که رویش نشان تأییدیهی وزارت بهداشت درج شده است و تاریخ انقضا دارد. همچنین میتوانید از عطاریهای بزرگ و معتبر سقز تصفیهشده را تهیه کنید.
شیرینی کنجدی، گزانگبینی و شکری، شیرینی بادامسوخته که ترکیبی از بادام بوداده و شکر کارامل شده یا عسل است و نان برساق از دیگر سوغات خوراکی استان کردستان هستند؛ اما در ابتدای متن گفتیم که صنایعدستی کردستان سهم بسیاری در سوغات این استان دارند.
از آنجایی که صنایعدستی هر استان نمادی از فرهنگ و آدابورسوم آن استان است میتواند نظر بسیاری را به خود جلب کند. مسافران معمولاً توجه ویژهای به صنایعدستی هر شهر یا روستا دارند و معمولاً سعی بر این است که از صنایعدستی استانها به عنوان سوغات خرید کنند چرا که هم نمیتوان مانندش را جایی جز همان شهر یافت و هم امکان خراب شدنش در طی مسیر کمتر از سوغات خوراکی است. استان کردستان سالیان سال است که به صنایعدستی باکیفیتش شهرت دارد و حتی برخی از صنایعدستیاش به شهرت جهانی رسیدهاند.
قالی و گلیم کردستان از لحاظ تنوع رنگ، گیاهی بودن، اصالت طرح و کیفیت شهرت جهانی دارد. مشهورترین این قالیها مربوط به سنندج و بیجار است.
قالی دستباف کردستان یکی از صنایع دستی هایی هست که شهرت جهانی دارد. انگار نام کردستان را با تاروپود فرشهای دستبافش بافتهاند که اینقدر مردمانش در این هنر مهارت دارند. هنر قالیبافی از دیرباز در کردستان رواج داشته و مردمان هنرمندش سالهاست که با بافتن این طرحهای شکسته خو گرفتهاند. شاید قالی کردستان اکنون آن رونق سابق را نداشته باشد اما بازهم افراد زیادی در این استان به این شغل مشغولاند. یک قالی کوچک دیواری میتواند بهترین سوغاتی برای کسانی که دوستشان دارید باشد.
گلیمبافی یکی دیگر از هنرهای دستی رایج در کردستان است. گلیم سنه گلیم سنتی کردستان است که جایگاه ویژهای را در صنایعدستی ایران به خود اختصاص داده است. گلیم سنه سوغات معروف کردستان است و هر جا که اسمش بیاید پشتبندش نام کردستان به زبانها خواهد آمد. گلیم سنه درواقع یک گلیم دو رو است. هر دو روی این گلیم نقش واضحی دارد به طوری که میتوان از دو طرفش استفاده کرد به این نوع بافت در گلیم روش بافت چاکدار میگویند. بافت گلیم که در زبان کردی به آن بهره میگویند، با ابریشم، موی بز یا پشم گوسفند انجام میشود. خاستگاه اصلی گلیمبافی کردستان شهرستان سنندج است.
کردستان یکی از اصلیترین مراکز نازککاری چوب و ساخت آلات چوبی در ایران است. سنندج علاوه بر فعالیت در حوزهی گلیم، به فعالیتهای نازککاری چوب نیز پرداخته است. آلاتی که با این روش خلق میشوند میتوانند یکی از بهترین سوغات کردستان باشند. مثلاً تختهنرد نازککاری شده و یا تخته شطرنج و قوطی سیگار میتواند یک سوغات خوب برای آقایان باشد و یا جعبههای جواهرات و ظروف شیرینیخوری نازککاری شده سوغاتی مناسب خانمها هستند. اگر به دیدن این صنایعدستی هنرمندانه علاقهمندید بهتر است به بازار صنایعدستی واقع در خیابان شهدای سنندج مراجعه کنید. در این مکان میتوانید تمام صنایعدستی کردستان را تماشا و خریداری کنید.
کلاش یا پاپوش سنتی کردستان یکی دیگر از هنرهای کردستان می باشد. کلاش نوعی گیوهی بافته شده از پنبه است که بسیار سبک و نرم است. کلاش یا همان گیوهی کردستانی میتواند یک هدیهی مناسب برای آقایان باشد. کلاش با لباس محلی کردی همخوانی جالبی دارد و معمولاً توسط تمام افراد محلی مورداستفاده است. تولید کلاش در اصل مخصوص منطقهی اورامان بوده، اما حالا در بیشتر شهرهای کردستان تولید میشود. کلاش را میتوانید در بازارهای محلی و ملی پیدا و خریداری کنید. این نوع کفش به خاطر سبک بودن، نرم بودن، مقاومت بالا و قابلیت جذب رطوبت مناسبترین کفش برای آبوهوای مناطق کوهستانی چون کردستان است.
اگر به کردستان میروید بد نیست یک دست از لباسهای زیبا و پارچههای رنگارنگ موجود در بازارهای این استان را خریداری کنید تا یادگاری از آن داشته باشید. اگر تا به حال موسیقی کردی را نشنیدهاید، فرصت را از دست نداده و در اولین فرصت غرق دنیای گوشنواز آن شوید.
سنندج دومین شهر بزرگ کردنشین و بیست و سومین شهر بزرگ ایران می باشد. مرکز استان کردستان در غرب ایران است که در سال ۱۰۴۶ هجری قمری توسط سلیمان خان اردلان برای اهداف نظامی بنا شده است. این شهر از سمت غرب به کوه آبیدر، از سمت شمال به کوه شیخ معروف و از سمت جنوب به کوه سراجالدین محدود شده است. سنندج که در منطقهی کوهستانی زاگرس و در ارتفاع ۱۴۵۰ تا ۱۵۳۸ متری از سطح دریا واقع شده و دارای آبوهوایی سرد و نیمهخشک است.نام سنندج دگرگون شدهٔ سنهدژ است و سنه دژ نیز دگرگون شده نام سینه دژاست و به این علت این نام را انتخاب کردند زیرا در وسط و مرکز یا سینه دژ (کوه)های آبیدر و رشته کوه زاگرس است. شهرسنندج به شهرهزارتپه نیز معروف است و همچنین به سنندج شهرمساجد هم می گویند.
به عنوان نمادی از هویت فرهنگی اقوام کرد و گنجینه مردمشناسی مردم کرد از با ارزشترین آثار فرهنگی و تاریخی کردستان و بزرگترین موزهی مردمشناسی مربوط به یک قومیت در ایران است. این بنا یکی از بزرگترین عمارتهای اعیانی شهر سنندج است که به لحاظ معماری و تاریخی بسیار ارزشمند است. خانهی کرد دارای آجرکاریها، گچبریها و اورسیهای زیبای مربوط به دوران صفویه است. اگر میخواهید هر چه بیشتر با این قوم ایرانی آشنا شوید، حتما به گنجینهی مردمشناسی آن سر بزنید. این بنا که به دستور آصف اعظم و توسط استادکاران غیربومی ساخته شده، در خیابان امام خمینی شهر سنندج قرار دارد.
این مسجد زیبا در بلندترین نقطهی بافت شهری سنندج واقع شده است، بهگونهای که گلدستههایش در همه جای شهر دیده میشود. این بنا که در سال ۱۲۲۷ هجری قمری در دوران حکومت فتحعلیشاه ساخته شده، از باارزشترین مساجد کردستان، به لحاظ معماری است. مسجد دارلاحسان در ضلع شمالی خیابان امام خمینی سنندج قرار دارد.
این بنا شامل دو ایوان شرقی و جنوبی، گل دستههای بالای ایوان شرقی، صحن مرکزی، ۱۲ حجره در اطراف، شبستان ستون دار با ۲۴ ستون سنگی مارپیچ است.
این بنا دارای تزیینات کاشی کاری هفت رنگ مینایی فوقالعاده پرکار، ظریف، ازارههای مرمرین، آجرکاری لعاب دار و معقلی، حوض سنگی و فوارههای زیبا و همچنین ستونهایی با تزیینات طنابی است.
این بنا یکی از مهمترین مساجد شهر سنندج است که توسط عارفی مشهور به نام حاج شیخ شکرالله ساخته شده و اکنون در خیابان صلاحالدین ایوبی سنندج قرار دارد. طبق روایات، فرد مدفون در این امامزاده، خواهر امام رضا (ع) است که در مسیر سفر با برادر بزرگوارش در مسیر خراسان در کردستان درگذشته است. این امامزاده از سه حیاط با فضاهای مجاور، مقبره، مسجد و آرامگاه مشایخ و بزرگان سنندج تشکیل شده است. این بنا به دلیل استفاده از گچبری، آیینهکاری و نقوش زیبای گل و گیاه و همچنین استفاده از معماری کردستانی در ایوان ستوندار جنوبی این بنا، به بنایی ارزشمند تبدیل شده است.
این مسجد در محله قدیمی سرتپوله شهر سنندج (هماکنون خیابان صلاحالدین ایوبی) بازسازی و توسعه یافت و موقوفات زیادی را برای این مجموعه در نظر گرفت. هماکنون مسجد هاجرخاتون یکی از جاذبههای گردشگری و زیارتی شهر سنندج میباشد.
این بازار سنتی که در سال ۱۰۴۶ هجری قمری و همزمان با مرکزیت شهر سنندج به عنوان مرکز حکومت اردلانها ساخته شده، در دو طرف خیابان انقلاب سنندج قرار دارد. این بازار برای علاقهمندان به بناهای تاریخی و خرید جذاب خواهد بود. معماری بازار سنندج که یادگاری از دوران صفویه است و به دستور شاه صفی ساخته شده، مستطیلی شکل است و یادآور میدان نقش جهان اصفهان است. اجناس این بازار در بازهی قیمتی متوسط قرار دارند.
این عمارت که از بناهای مشهور دوران قاجار است که توسط میرابوطالب تاجر اصفهانی در دوره امان الله خان اردلان حاکم کردستان ساخته شده .دارای ویژگیهایی مثل حیاط سنگفرش، استخر، حمام و سالن تئاتر بسیار زیبایی است. تزئینات این بنا توسط استادکاران اصفهانی انجام شده است، به همین دلیل نقاشیها و گچبریهای بینظیری دارد. این عمارت در خیابان صلاحالدین ایوبی شهر سنندج واقع شده است.
این عمارت که در خیابان شهدای سنندج قرار دارد، به تلاش میرزا یوسف مشیر دیوان که فرزند یکی از وزیران کرد تحت سلطنت قاجار بود، ساخته شده است. عمارت مشیر دارای هفت حیاط با فوارههای مجزا و در عین حال مرتبط با سایر فوارههاست و دروازهی ورودی بسیار جذابی به نام «سردرب جلوخانی» دارد که به شکل نیمهشتی است.
عمارت سالار سعید ساختمانی تاریخی و محل موزه سنندج است که در شهر سنندج ایران واقع شدهاست.
اگر قصد بازدید از صنایع دستی کردستان را دارید، موزهی این عمارت بهترین گزینه برای شما خواهد بود. عمارت سالار سعید که همزمان با سلطنت ناصرالدین شاه ساخته شده، به علت تزئینات گچبری و آیینهکاریهای زیبا، از زیباترین عمارات سنندج است. اروسی موزه سنندج یکی از نمونههای اروسی سازی و کار استادکاران سنندجی میباشد. این عمارت نیز در خیابان امام خمینی سنندج قرار دارد.
حمام خان که مربوط به دورهی تاریخی قاجار است، در ضلع شمالی بازار سنندج و چنب مسجد داروغه قرار دارد. این حمام به دستور والی کردستان ساخته شده است و معماری و کاشیکاریهای ظریف آن همراه با آهکبریهلی گوشهی حمام چشم هر گردشگری را به خود خیره میکند.
اگر اهل طبیعتگردی هستید، حتما به این پارک کوهستانی مشرف به شهر سر بزنید. مجموعه تفریحی پارک آبیدر که با عنوان پارک کوهستانی آبیدر نیز شناخته می شود، مشهور ترین و پرطرفدارترین تفریح گاه شهر سنندج در استان کردستان است.پارک آبیدر که در دامنهی کوه آبیدر قرار گرفته و دارای چندین باغ و باغ وحش است، از دیرباز بسیار بین مردم سنندج محبوب بوده و به گونهای نماد این شهر است. ارتفاع کوه آبیدر ۲۳۵۰ متر است و برخی مکانهای مشهور آن عبارتند از: کانی شفا، ماماتکه، گویزه کویر، خضر زنده و ... . علت محبوبیت این مجموعهی تفریحی نزدیکی آن به سنندج، ارتفاع آن و وجود چشمههای زیرزمینی فراوان است.
این سینما که بزرگترین سینمای روباز جهان با ظرفیت ۱۰ هزار نفر است، در پارک جنگلی امیریه که یکی از بزرگترین باغهای مجموعهی آبیدر است، قرار دارد. در این سینما هر شب راس ساعت ۲۱ یک فیلم سینمایی به نمایش گذاشته میشود و بلیط آن رایگان می باشد.
یکی از مهمترین جاهای دیدنی استان کردستان روستای نگل است و علت آن وجود قرآن نگل در این منطقه است. این قرآن که طبق باور مردم روستا یکی از چهار قرآن خطی است که در زمان خلیفهی سوم نوشته شده و به چهار اقلیم دنیا فرستاده شده، در مسجد روستا نگهداری میشود. مردم برای حل مشکلاتشان به این قرآن مراجعه میکنند. این روستا در مسیر جادهی سنندج-مریوان قرار دارد.
به این پل، سی و سه پل کردستان میگویند. پل قشلاق که در سال ۱۰۴۶ هجری قمری به سفارش شاه صفی ساخته شده، در گذر سالها با وجود بودن در معرض باد و باران و قرار گرفتن در آب همچنان سالم و پابرجا باقی مانده است. پل قشلاق در شرق شهر سنندج و روی رودخانهی قشلاق قرار دارد. و از آثار دوره صفویه و زندیه است که در دورههای بعد به ویژه در دوره قاجاریه تعمیر و بازسازی شده است.
شهرستان سردسیری مریوان یکی از شهرستانهای مهم استان کردستان ایران به شمار میرود که در ۱۲۵ کیلومتری غرب شهرستان سنندج، مرکز استان کردستان واقع شده است.
این شهر علاوه بر زیباییهای طبیعی به علت مرکز خرید بودن نیز از شهرت بسیار زیادی برخوردار است.
اگر اهل طبیعتگردی هستید حتما به این دریاچهی آب شیرین افسانهای که در فاصلهی ۳ کیلومتری غرب شهر مریوان قرار دارد، سر بزنید. مردم بومی این دریاچه را اسرارآمیز میدانند چرا که هیچ منشأ مشخصی برای گردآوری آب خود ندارد و سالهاست که به وسیلهی قطرات باران و چشمههای کفجوش، لبریز از آب است. در بیشتر زمستانها سطح دریاچه کاملاً یخ میبندد. یکی از بهترین تفریحاتی که در این منطقهی خوش آبوهوا میتوانید انجام دهید قایقسواری در کنار گلهای نیلوفر آبی زریوار است. برای صرف ناهار هم میتوانید ماهیهایی که از دریاچه صید میشوند و همانجا کباب میشوند را میل کنید.
این بازارچه در ۱۵ کیلومتری شهر مریوان قرار دارد و به دلیل موقعیت مرزیاش در کنار کردستان عراق و ورود اجناس خارجی با قیمتهای مناسب، از بزرگترین و باارزشترین بازارهای غرب کشور است. بازار اورامیها در این مکان، محل فروش اجناس الکترونیک، وسایل خانگی و پوشاک است و در بازارهای دیگر میتوان صنایع دستی مثل کفش محلی، لباس مردانه و زیورآلات سنتی زنانه را خریداری کنید. حتما هنگام خرید در این مناطق مراقب اصل بودن و سالم بودن کالای مورد نظرتان باشید. در سالهای اخیر بازارها و پاساژهای بسیاری در سطح شهر مریوان هم ایجاد شدهاند و برای افرادی که فرصت رفتن به بازارچهی مرزی را ندارند، جایگزین مناسبی هستند.
در میان جاده های پر پیچ و خم و بعد از پشت سر گذاشتن راهی بس طولانی و طی مسیری طاقت فرسا قدم به منطقه ای می نهی که اسم آن را اورامات تخت نهاده اند، عنوانی که به هیچ وجه بیانگر وضعیت منطقه نیست، چرا که این منطقه نه تنها تخت نیست بلکه با شیبی تند و وجود کوه های بسیار بلند از هر بیننده ای پذیرایی می کند.
روستای اورامان تخت در جنوب غربی سروآباد و در بخش اورامان شهر مریوان واقع شده و یکی از جلوههای زیبای معماری در کوهستان است. خانههای این روستا از سنگ و اغلب به شکل خشکهچین (یعنی بدون استفاده) از ملات ساخته شدهاند و نوع معماریشان شبیه روستای ماسوله است به همین علت به آن هزارماسوله میگویند. علاوه بر این اورامان تخت که قدمتش به دوران ساسانیان میرسد، مردم بسیار مهماننواز و مهربانی دارد که دیدار با آنها برای شما تجربهی بهیاد ماندنیای خواهد بود. میتوانید برای تکمیل تجربهی خود در هتل بسیار زیبای سنگی اورامان اقامت کنید که ساختاری مشابه ساختار روستا دارد. اورامان منطقهای بسیار زیبا و پر از روستاها و مناطق بکر طبیعی است که همچنان بافت قدیمی خود را همراه با داشتن مراسم مختلف و منحصربهفرد و موسیقی ویژهی خود حفظ کرده است.
اگر در اواسط زمستان به اورامان تخت سفر میکنید، به هیچ وجه مراسم پیر شالیار را از دست ندهید. مراسم پیر شالیار در روستای اورامانتخت(هورامان) کردستان، هر سال دو بار در نیمه بهار و نیمه زمستان برگزار شده و عروسی «پیر شالیار» در سه روز جشن گرفته میشود. مقبره پیر شالیار که از موبدان عبدالقادرگیلانی بوده است در انتهای جاده آسفالته اورامان قرار دارد.
این مراسم هزارساله، هر ساله ۴۵ روز بعد از شروع فصل زمستان در آخرین چهارشنبه و پنجشنبهی منتهی به نیمهی بهمن برگزار میشود. محلیها داستان جالبی دربارهی علت این مراسم دارند. آنها میگویند که سالها پیش حاکم شهر بخارا دختری گنگ و ناشنوا داشته و اعلام میکند که هرکس بتواند دخترش را شفا دهد، حاکم او را به عنوان همسر دخترش انتخاب میکند. در آن زمان پیرشالیار پیرمردی با کرامات عجیب بوده که حاکم آوازهاش را میشنود و دخترش را همراه با سوارانی به سمت اورامان میفرستد. هنگامی که سواران به اورامان میرسند دختر توانایی صحبت و شنیدن را به دست میآورد و از آن روز تا به حال در اورامان هر سال مراسم عروسی بزرگی برای آنها برگزار میشود که قربانی کردن گاو و گوسفند، دفنوازی، رقصهای محلی عرفانی و پخش خوراکی و نذری بخشی از جذابیتهای این مراسم است.
بانه دورترین شهر کردستان به مرکز این استان است. این شهر بارش برف و باران زیادی دارد و کاملا کوهستانی و سردسیر است. بانه بیش از همه چیز به علت مرکز خرید بودن شهرت دارد و بیشترین سفرهای داخلی استان به مقصد این شهر انجام میشود، بنابراین اگر قصد سفر به آن را دارید، حتما در روزهای غیرتعطیل به آن سفر کنید. برای رسیدن به بانه پنج مسیر وجود دارد: از طرف غرب از مرز عراق، از طرف جنوب غرب از کردستان عراق، از طرف جنوب شرق از طرف مریوان و از طرف شمال از شهرستان سقز میتوان وارد بانه شد.
کوه آربابا نماد شهر بانه محسوب میشود. این کوه ۲۲۲۰ متری در جنوب بانه واقع شده و مربوط به دورهی دوم زمینشناسی است. كوه آربابا با چشماندازي بسيار زيبا و با وجود دو پارک جنگلی دوکانان و پیر مراد در دامنه این كوه یکی ازتفرجگاههای شهر بانه بشمارمی رود.
در سالهای اخیر این کوه حالت تفرجگاهی نیز پیدا کرده است.
روستای نجنه دارای منظره های بسیار زیبایی در فصول مختلف سال است و در چند سال اخیر این روستا به یکی از مراکز گردشگری تبدیل شده است. این روستا در ۳۸ کیلومتری شمال غرب بانه در جادهی بانه-سردشت قرار دارد. این منطقه به واسطهی چشمهسارهای پرآب به یکی از سرسبزترین مناطق کردستان تبدیل شده است. در این روستا مجتمعهای شیلات متعددی قرار دارند که میتوانید از آنها ماهی تهیه کرده و یا همانجا ماهی کبابی میل کنید. یکی دیگر از جاذبههای روستای نجنه، وجود قرآنی با قدمت ۴۵۳ سال در مسجد آن است.
بانه بازار سنتی ندارد. برای خرید به تعداد بسیار زیادی مغازه و پاساژ در سطح شهر وجود دارد که کالاهای باکیفیتها و قیمتهای مختلف را عرضه میکنند. اگر قصد سفر در بهار به بانه را دارید باید بدانید که با وجود هوای مطبوع، اما مسیرها، رستورانها و مغازهها بسیار شلوغ خواهند بود و خبری از تخفیف نیست. بهترین زمان برای سفر به بانه و انجام خریدی آسان، فصل پاییز و زمستان است.
یکی از شهرهای شمالباختری ایران در شمال استان کردستان است. شهر سقز برروی دو تپه طویل که رودخانه سرپوشیده ولیخان از وسط آن میگذرد، بنا شدهاست. سقز که در ۷۰۶ کیلومتری تهران و شمال استان کردستان واقع شده است، در گذشته اولین پایتخت مادها بوده که توسط آشوریان نابود شده است. سقز در بهار و تابستان آبوهوایی معتدل دارد.
این تپهی ۱۰۰۰ ساله در منطقهی حفاظتشدهی عبدالرزاق در جنوب شرقی سقز و نزدیکی جادهی دیواندره-سقز واقع شده است. در بالای این تپهی مرتفع، در سالیان بسیار دور اقوام مانایی زندگی میکردهاند و حال آثار باارزشی از آن دوران کشف شده است.
این مسجد در خیابان امام خمینی در بافت قدیم شهر سقز قرار گرفته است. طبق اسناد قدمت این مسجد به دوران افشاریه برمیگردد. این مسجد پلانی مربع شکل دارد و در ساخت آن از مصالحی مثل خشت خام، ملات گل، سنگهای لاشه، آجر و چوب استفاده شده است. در دیوارهای این مسجد از کاشیهای صابونکی با طرح سرو استفاده شده که اثر استاد علی اصفهانی است. علت نامگذاری مسجد دومناره، وجود دو منارهی رفیع و زیبا در بالای مسجد است.
حمام حاج صالح مربوط به دوره صفوی -دوره زند است. این حمام در بافت قدیمی شهر سقز و در مجموعهی بازار تاریخی این شهر قرار دارد. حمام حاج صالح به سبک اصفهانی ساخته شده و قدمتش به دوران صفویه برمیگردد. این بنا با کادربندی و آهکبری سقف و دیوارها و حکاکی ستونها تزئین شده است. حمام حاج صالح به زودی به موزه تبدیل خواهد شد.
کامیاران یکی از شهرهای استان کردستان و مرکزشهرستان کامیاران است که در فاصله ۶۵ کیلومتری جنوب سنندج و ۵۵ کیلومتری شمال شهر کرمانشاه واقع شده است و دارای آبوهوایی مطبوع است.
این نقش برجسته که متعلق به تمدن آشور است به همراه کتیبهای با خط میخی بین روستاهای تنگیور و یوزیدر در شهرستان کامیاران و بر فراز کوه زینانه قرار دارد. این نقش برجسته تصویری از یک انسان به صورت نیمرخ را نشان میدهد که کلاهی استوانهای بر سر و شلاقی در دست دارد. کتیبهی کنار آن نیز به زبان میخی به ستایش خدایان آشوری و شرح پیروزیهای این قوم پرداخته است. این اثر بهعنوان یکی ازآثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
روستای پالنگان
این روستا که جز مراکز مهم کردستان در دوران سلجوقی بوده، حالا به دلیل هوای مطلوب و دلانگیز و آسفالته بودن، در تمام طول سال مورد بازدید گردشگران است. یکی از آثار تاریخی دیدنی این روستا قلعهی پالنگان است که از دورهی سلجوقیان باقی مانده و حالا در درهی تنگور و نزدیک روستا واقع شده است. یکی از ویژگیهای این روستا وجود مراکز پروش ماهی متعدد است که شما میتوانید ماهی تازهای را که از رودخانهی تنگور گرفته شده، با قیمت مناسب تهیه کنید. حضور عشایر در فصلهای تابستان و بهار در ارتفاعات این روستا که با برگزاری مراسم سنتی همراه است، یکی دیگر از جاذبههای این روستاست. این روستا معماری شبیه روستای ماسوله دارد.
یکی از شهرهای استان کردستان، مرکز شهرستان بیجار و از قدیمیترین شهرهای ایران است.
دارای زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل است. بیجار به معنای مکان رویش بید است. این شهر که در شرق استان کردستان واقع شده است، بعد از شهر کرد مرتفعترین شهر ایران است و گاهی به آن بام ایران میگویند.
در فاصلهی ۶۰ کیلومتری شمال بیجار و ۱۲ کیلومتری شمال روستای قمچقای، قلعهی سلطنتی قمچقای (درهی شاهان) قرار دارد که بازدید از آن به علاقهمندان معماری کهن پیشنهاد میشود. این قلعه که قدمتش به دوران ساسانیان میرسد، در سه دوره محل سکونت مادها، پارتها و اشکانیان بوده است. یک ویژگی منحصربهفرد این قلعه وجود کتیبهای باستانی با نقش هیروگلیف و خط هیراتیک است که آن را به یکی از قدیمیترین کتیبههای نیمهتصویری ایران تبدیل میکند.
اگر اهل ورزشهای زمستانی و تفریحات هیجانانگیز و لوکس هستید، حتما به این پیست اسکی که قابلیت اسکی روی برف و چمن را داراست سر بزنید. ویژگی جالب این مکان دسترسی آسان آن است یعنی با ماشین و پای پیاده به راحتی میتوانید از مرکز شهر به این مکان ورزشی برسید. این پیست دارای امکاناتی مثل تله سیژ، پیست چمن، پارکینگ، هتل و رستوران می باشد.
بازار بیجار یکی از این بازارهای تاریخی است که البته عمری به طولانی بازارهای دیگر ندارد اما به جا ماندن آن از دوره قاجار، فرصت خوبی به شما می دهد تا معماری سنتی ایران را در آن ببینید. حتما برای خرید صنایع دستی به خصوص فرش و گلیم به این بازار که در مرکز بافت قدیمی شهر بیجار واقع شده، سر بزنید. این بازار دارای معماری سنتی و شامل یک راستهی طولانی شمالی-جنوبی، تیمچهی حتج شهباز و سرایی به نام امیرتومان است.
سایر شهرها
غار باستانی کرفتو (دیواندره)
غار کَرَفتو غاری است که در ۷۰ کیلومتری جنوب شهردیواندره در استان کردستان ایران قرار گرفتهاست. این غار، یک غار آهکی است که در دوران سوم زمینشناسی شکل گرفتهاست. برای رسیدن به این غار مربوط به دوران نوسنگی باید از دیواندره به سمت شمال استان حرکت کنید، این غار در نزدیکی منطقهی حفاظتشدهی عبدالرزاق و در ۳۱ کیلومتری شمال غرب دیواندره قرار دارد. این غار یکی از کهنترین غارهای ایران است که نشانگر وجود تمدن و حیات تا دو هزار سال قبل از میلاد است و نمونهای بارز از زندگی پیشنیان قوم کرد در ایران است. غار کرفتو از غارهای طبیعی و آهکی صخرهای و چند طبقه است که دارای اتاقهای تودرتو، راهرو و دالانهای عبوری است. در بخشهایی از این غار، حکاکیهایی با دست و کتبیهها دوران پیش از تاریخ دیده میشود. بر سردر این غار کتیبهای یونانی وجود دارد، که اسم این غار را هراکلس ذکر کرده است. ورودی غار کرفتو از دامنهی کوه ۲۵ متر ارتفاع دارد و برای دسترسی به آن باید از پلکانی فلزی استفاده کنید.
بابا گرگر (قروه)
چشمهی آب معدنی باباگرگر و بقعهی باباگرگر در شهر سردسیر قروه قرار دارند.
روستای باباگرگر در حدود ۱۸ کیلومتری شمال شرقی شهرستان واقع شده است. در این روستا چشمهای همیشه جوشان به نام «دنگز» وجود دارد که دارای آبی به رنگ سرخ و گاهی لیمویی است. این چشمه آب معدنی باباگرگر ترکیبی گوگردی دارد که احتمالاً از دهانه یک آتشفشان خاموش بیرون میآید و آب این چشمه برای امراض سودایی و پوستی مناسب است و در درمان سؤهاضمه و دیگر بیماریهای گوارشی و همچنین راشیتیسم و تورم مؤثر است.
علاوه بر این چشمه، در کنار روستای بابا گرگر آرامگاه یکی از امامزادگان به نام سید جلال مشهور به بابا گرگر وجود دارد که گفته میشود که از نوادگان امام باقر (ع) است. بنای این مقبره روی صخرهی سنگی حاصل از آب و گازهای معدنی ساخته شده است. در پایین این بنا سوراخی به قطر ۱۰ سانتیمتر وجود دارد که بادی با سرعت زیاد و با بوی تند گوگرد از آن خارج میشود. زائران بسیاری سکهای در آن میاندازند و سپس جلوی سوراخ را با دست گرفته و بعد رها میکنند. آنها معتقدند که اگر پس از رها کردن دستشان شی به بیرون پرتاب شود، نیاز آن شخص برآورده میشود.
امیدواریم که از خواندن این مطلب لذت برده باشید . پیشنهاد میکنیم مطالب پربازدید ما را در بخش مجله گردشگری دنبال کنید.
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به آژانس مسافرتی و گردشگری قدس گشت می باشد.
طراحی وب سایت : ایران تکنولوژی